Odkiaľ sa vzal rybí olej?
Rybí olej sa získava z rýb, ide o silný koncentrát omega 3 mastných kyselín, obsahuje vitamíny a v menšom množstve omega 6 mastné kyseliny. Je známy pre svoje skvelé účinky nie len na obranyschopnosť organizmu, účinok na nervový a kardiovaskulárny systém, ale má tiež skvelé protizápalové účinky a pomáha tráveniu. Rybí olej je vlastne tuk, pretože ide o produkt živočícha, avšak kvôli svojej tekutej konzistencii je zaužívané nazývať ho olejom. Približne 100 g rybieho oleja obsahuje skoro 20 000 mg omega 3 mastných kyselín, v menšom zastúpení cca 1000 mg omega 6 mastných kyselín a vysoký podiel má tiež vitamín A (100 000 IU) a vitamín D (10 000 IU). Vitamín A je východisková látka pre tvorbu rodopsinu, teda zrakového pigmentu a jeho nedostatok vedie k zníženému vnímaniu farieb. Axeroftol (vitamín A) je tiež dôležitý antioxidant, vplýva na vývoj epitelu, môže vplývať aj pri zápalových ochoreniach očných spojoviek a rohovateniu kože. Vitamín D (kalciferol) sa zúčastňuje regulácie metabolizmu vápnika a fosforu, teda pomáha chrániť fyziologickú hustotu kostí a zdravie chrupiek. Taktiež posilňuje imunitný systém. Niektoré výskumy dokázali, že vitamín D čiastočne zabraňuje za určitých okolností deleniu rakovinových buniek.
Čo s jeho pachuťou?
Nemusíte sa ho obávať. Pokiaľ si v lekárni zakúpite rybí olej, s najväčšou pravdepodobnosťou bude obalený želatínovou kapsuľou, ktorej chuť necítite. Vďaka tomu ho nemajú problém prijať ani deti, pre ktoré je veľmi potrebný nie len v predškolskom veku, ale aj počas dospievania. Najvhodnejšie je prijímať rybí olej počas jedenia, nakoľko obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch a zlepší sa jeho resorbcia. Dnešný farmaceutický priemysel produkuje rybí olej ako doplnok stravy s presne definovaným zložením a odporúčaným dávkovaním. Je ho možné užívať aj ako pomocné terapeutikum, kedy sa jeho dávkovanie konzultuje s lekárom a môže presiahnuť doporučené dávkovanie.
Pozor na predávkovanie!
Hoci rybí olej v správnej dávke znižuje zlý cholesterol, jeho účinok je vo vysokej dávke opačný. Preto, ak užívate rybí olej ako terapeutikum a nie len ako výživový doplnok, je vhodné obmedziť príjem tukov vo svojej bežnej strave. Omega 3 mastné kyseliny a vyšší podiel zdravých tukov mierne riedi krv a pri ich zvýšenej konzumácii môže dôjsť k miernemu zvýšeniu krvácavosti. Netreba tiež zabudnúť na správny pitný režim, aby náš organizmus dokázal správne metabolizovať tuky.
Liek na psychiku
Omega mastné kyseliny prítomné v tomto "oleji" tiež podporujú správnu činnosť mozgu, zaháňa úzkosť a stavy depresie. Účinok na psychiku má aj prítomný vitamín D, ktorý taktiež pomáha pri pocitoch smútku vyvolaných v zimných obdobiach kvôli zníženému vystaveniu sa organizmu slnečnému žiareniu. Je teda vhodné zvýšiť jeho príjem práve v tomto období. Mastné kyseliny tiež ovplyvňujú myelizáciu nervových buniek v pozitívnom smere, je preto vhodný pre ľudí po 60tom roku života a ako podporná terapia pri Alzheimerovej chorobe. Doporučuje sa tiež študentom, hlavne počas skúškového obdobia.
Rybí olej sa odporúča všeobecne pre staršie osoby, nakoľko u nich je častejší výskyt zníženia potrebnej koncentrácie vitamínov skupín A, D a E, pomáha pri poruchách pohybovej sústavy, podporuje správnu funkciu kardiovaskulárneho systému a dokáže pri pravidelnom užívaní oddialiť stareckú demenciu.